Питання-відповіді Інтерв'ю Всі записи

1

Сова Микола, користувач 1ua
Микола Сова
Тема: Лебединський жіночий монастир

22 травня 1942 РОКУ

Ця лата вже давно привертала мою увагу своєю значимістю в історії нашого села і навколишніх сіл: Журавки, ТурХ Макіївки та ін. Зовнішня ознака цього є зрозумілою: це день святителя Миколая і завжди був престольним святом Лебединського Миколаївського монастиря. В цей день в монастирі завжди відбувалися урочистості з нагоди головного свята, для відправлення служби Божої приїздили архієреї.

Як відомо, в 1929 році монастир було закрито владою і там тимчасово розташувалася комуна «Червоний жовтень», а через два роки будови і спо­руди монастиря відійшли до держави, і там аж до початку війни була дитяча колонія. В червні-липні 1941 року особовий склад колонії евакуювали за Волгу.

Після зайняття нашої місцевості на початку серпня 1941 року німецькою армією та встановлен* ня нової влади, колишні насельниці монастиря, які' проживали після 1929 року в основному в навко­лишніх селах, звернулися у відповідні установи з проханням дозволити їм повернутися в монастир і відновити його діяльність. Дозвіл невдовзі було отримано, і монахині повернулися в монастир. Очо­лювала монастир ігуменя Валентина, священиком був незмінний Оксентій Хоменко.

На окупованій ворогом території в царині право­славної церкви порядкувала так звана Автономна церква. Враховуючи неможливість прямого керу­вання єпархіями та церквами в умовах окупації, Священний Синод Руської Православної Церкви (Патріархат було відновлено в лютому 1943 року) дозволив архієреям там керувати єпархіями і мо­настирями (лаврами) автономно, виходячи з реаль­них умов, які складалися на контрольованій ними території, не чекаючи на розпорядження Синоду.

В роки війни монастир адміністративно входив до с. Журавки Златопольського району. Це підтвер­джується численними спогадами жителів Журав­ки про наїзди в монастир поліції і жандармерії із Журавки і Златополя.

22 травня 1942 року у Миколаївському монастирі відбулося урочисте архієрейське Богослужіння з нагоди престольного (храмового) свята. Туди при­йшло багато прочан із навколишніх сіл: Лебедина, Журавки, Макіївки, Буди. Здавалося б, що подія ця ординарна, принаймні, один раз на рік архієреї від­відують ввірені їм церкви і обителі і відправляють там службу Божу.

Але цього разу церковна служба була незвичай­на і відлуння її було досить відчутним серед на­селення, хоча інколи і малозрозумілим. Тому його потім часто й згадували колишні прочани.

Далі буде. Іван Єлінецький, краєзнавець, с. Лебедин

9 грудня 2011


1


  Закрити  
  Закрити